Choď na obsah Choď na menu
 


o Austrálii

Canberra bola vybraná ako miesto budúceho hlavného mesta krajiny v roku 1908 ako kompromis medzi Sydney a Melbourne. 

Austrálčania sú milí a priateľskí ľudia. Majú veľký zmysel pre humor, radi rozprávajú vtipy a hrajú sa so slovíčkami. Milujú šport a všetky aktivity v prírode. Odhaduje sa, že vyše 6 miliónov ľudí (z celkového počtu asi 20 miliónov) je členom aspoň jednej športovej organizácie. Voľný čas trávia okrem športovísk aj na rôznych kultúrnych podujatiach, na plážach a v príjemných reštauráciách či baroch.

Z Austrálie pochádza 95% vzácnych opálov a 99% všetkých čiernych opálov 
Nájdete tu vyše 10.000 pláží, viac než v akejkoľvek inej krajine.

Kengura je austrálskym unikátom a v súčasnosti sa týmto cicavcom darí viac než v časoch osídlenia kontinentu, odhady hovoria o tom, že tu žije až 40 miliónov kusov čo je dvojnásobne viac ako obyvateľov.

Austrália je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho mäsa, je prvá v chove oviec a v produkcií ovčej vlny, je piata v ťažbe uránu.

Najdlhší úsek neprerušenej rovnej železničnej trate na svete prechádza cez planinu Nullarbor a je dlhý 478 kilometrov.

Najdlhší súvislý plot na svete známy ako „plot dingo“ sa nachádza v Queenslande, je 5.531 kilometrov dlhý a 1,8 metra vysoký a jeho cieľom je ochrániť ovce od domorodých psov. 

Austrálčania sú, ako o sebe sami hovoria športom posadnutí, milujú ho a sú veľmi súťaživí. Praktizujú mnoho druhov športových aktivít a väčšina z nich sa vďaka príjemnému podnebiu vykonáva vonku. Najobľúbenejším športom je rugby.

Veľká koralová bariéra je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na Zemi. Súčastne je aj najväčším živým organizmom na Zemi.

Hovorí sa, že Austrálčania sú jedným z najsúťaživejších národov na svete, čo sa prejavuje v mnohých oblastiach, vrátane trhu práce.

Ak chete vedieť viac, kliknite TU.

 

Zdroje:

 https://unsplash.com/photos/evtWtv0i-6E                

https://www.theleader.info/2020/11/13/useful-information-before-visiting-australia-the-law-and-criminal-records-in-australia/          

https://theculturetrip.com/pacific/australia/           

https://www.markgray.com.au/gallery/limited-edition-prints/kata-tjuta-dawn.php         

https://www.ckgo2.sk/zajazdy-australia/so-sprievodcom-zajazdy/priroda-australie-tasmanie  

https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/7299-australia/